Βάλτε το τρίαθλο στην ζωή σας….του Στάθη Παντελή, τριαθλητή και σύμβουλο πωλήσεων στο Top Cycles

Τριαθλο, τι ειναι; Το τριαθλο ειναι ενα αθλημα που αποτελειται απο αλλα 3! Ποια ειναι αυτα τα τρια; Εχουμε το κολυμπι, την ποδηλασια και τελος, το τρεξιμο με αυτη τη συγκεκριμενη σειρα.

Οπως στους περισσοτερους αγωνες, ετσι και στο τριαθλο υπαρχουν διαφορες αποστασεις ξεκινωντας ουσιαστικα απο την Sprint – αστειο να λες Sprint εναν αγωνα που θα διαρκεσει πανω απο 1 ωρα – που αποτελειται απο 750μ κολυμβηση, 20χλμ ποδηλασια και 5χλμ τρεξιμο, την Ολυμπιακη η Standard αποσταση, διπλασια της Sprint αποστασης (1,5χλμ κολυμπι, 40χλμ ποδηλασια, 10χλμ τρεξιμο), την αποσταση Half Ironman (1,9χλμ κολυμπι, 90χλμ ποδηλασια, 21χλμ τρεξιμο) και την αποσταση Ironman (3,8χλμ κολυμπι, 180χλμ ποδηλασια, 42χλμ τρεξιμο).

Ο αγωνας ξεκιναει με μαζικη εκκινηση στο κολυμπι και τελειωνει με τη γραμμη τερματισμου στο τρεξιμο. Ολη αυτη την ωρα ο χρονος τρεχει και περιλαμβανονται ακομα και οι αλλαγες απο το ενα αθλημα στο αλλο. Ακουγεται ωραιο και εντυπωσιακο.

Για ποιο λογο ομως να επιλεξει καποιος το τριαθλο και οχι καποιο αλλο αθλημα;

Καταρχας ειναι η ποικιλια της ασκησης, κατι που σπαει τη μονοτονια των προπονησεων, αλλα προσφερει και πιο ολοκληρωμενη ασκηση στο σωμα μας. Η δυσκολια που κρυβει, στους αγωνες αλλα και στις προπονησεις. Τα εντελως αντιθετα αθληματα που μας κανουν πιο ολοκληρωμενους αθλητες. Η συνεχης αναζητηση των οριων μας, αλλα και το που μπορουμε να φτασουμε… και πολλα ακομη!

Ας το δουμε και λιγο πιο αναλυτικα:

Κολυμβηση

Η επαφη με το υγρο στοιχειο ειναι κατι εντελως διαφορετικο απο ο,τι εχουμε συναντησει μεχρι στιγμης (εκτος αν υπηρχε επαφη απο πριν). Γυμναζει ολο το σωμα μας, με ιδιαιτερη εμφαση στο ανω μερος. Μας βοηθαει επισης να μαθουμε και να συγχρονισουμε τις αναπνοες μας. Το πιο σημαντικο στο κολυμπι ειναι οτι δεν κουβαλαμε το βαρος του σωματος μας, αυτο σημαινει οτι δεν φερουμε καταπονηση στις αρθρωσεις και στους μυες μας. Πολλες φορες, το κολυμπι χρησιμοποιειται ως το μεσο αποκαταστασης τραυματισμων απο επαγγελματιες αθλητες, αφου μπορουν να διατηρουν το αεροβιο τους χωρις να καταπονουν το σωμα τους.

Για το κολυμπι και τις κολυμβητικες προπονησεις, καλο θα ηταν να γραφτουμε σε καποιο κολυμβητηριο. Ωραια η θαλασσα, αλλα δυστυχως τωρα το χειμωνα θα ειναι αρκετα κρυα, επηρεαζεται απο τις καιρικες συνθηκες και δεν μπορεις να μετρησεις αυτα που κανεις. Επισης, δεν ειναι καθολου ευκολο να δουλεψεις ασκησεις τεχνικης, αφου η κολυμβηση ειναι καθαυτου τεχνικο αθλημα.

Εξοπλισμος:

* Μαγιο (κοστος περιπου απο 20 ευρω)

* Γυαλακια κολυμβησης (κοστος περιπου απο 20 ευρω)

* Σκουφακι (κοστος περιπου απο 5 ευρω)

* Συνδρομη κολυμβητηριου (κοστος περιπου απο 30-50 ευρω τον μηνα)

Ποδηλασια

Η ποδηλασια ειναι η πιο ωραια ασκηση. Μεταφερουμε απλα το βαρος μας χωρις να εχουμε καταπονηση απο κραδασμους. Μας δινει τη χαρα της ελευθεριας και βλεπουμε νεα μερη, αφου μας επιτρεπει να παμε πιο μακρια. Μπορουμε ευκολα να βγουμε παρεα με αλλους ποδηλατες και να γινει ακομα πιο ευχαριστη η προπονηση μας. Επισης, χρησιμοποιειται ως μεσο αποκαταστασης τραυματισμων.

Μπορειτε αν εχετε ηδη ποδηλατο να κανετε με αυτο τους πρωτους σας αγωνες η προπονησεις. Σε καθε περιπτωση, οι αγωνες ως επι το πλειστον ειναι σε ασφαλτο, αρα ενα ποδηλατο δρομου (κουρσα) θα σας φερει πιο γρηγορα στην ολοκληρωση του ποδηλατικου σκελους.

Εξοπλισμος:

• Ποδηλατο δρομου (το κοστος εδω ποικιλει, μπορουμε να ξεκινησουμε ομως απο τα 550 ευρω περιπου)

• Κρανος! Δεν πας πουθενα χωρις κρανος! (~35/40 ευρω)

• Κολαν/μπλουζα (περιπου απο 100 ευρω και τα δυο)

• Προαιρετικα, κουμπωτα παπουτσια και πεταλια (κοστος περιπου απο 120 ευρω και για τα δυο)

Τρεξιμο

Η πιο παλια μορφη ασκησης. Το σωμα μας ειναι φτιαγμενο για να τρεχει, το μονο που χρειαζεται να κανουμε, ειναι να σηκωθουμε απο τον καναπε. Στο τρεξιμο υπαρχει καταπονηση, για αυτο το λογο χρειαζεται να επιλεξουμε ενα σωστο παπουτσι για τις δικες μας αναγκες!

Εξοπλισμος:

* Παπουτσια! Στο τρεξιμο η μεγαλη καταπονηση γινεται στα ποδια μας, χρειαζομαστε λοιπον ενα σωστο παπουτσι για τρεξιμο, παντοτε αναλογα με το πατημα μας (κοστος περιπου απο 80 ευρω)

* Κολαν/Μπλουζακι (κοστος περιπου απο 60/70 ευρω και για τα δυο)

Επιπλεον εξοπλισμος: Με ολα τα παραπανω, μπορει ο οποιοσδηποτε να τρεξει σε εναν αγωνα η να κανει τις προπονησεις του. Επειδη ομως υπαρχουν πολλα ακομα που μπορουν να μας βοηθησουν σε εναν αγωνα τριαθλου, αναφερω αλλα δυο  σημαντικα:

* Στολη τριαθλου: Κορμακι ολοσωμο, η ανω και κατω κομματι, το οποιο μας επιτρεπει να κολυμπησουμε, να ποδηλατησουμε αλλα και να τρεξουμε με αυτο. Εχοντας μια στολη τριαθλου, δε χρειαζεται να αλλαζουμε ρουχα και να χανουμε χρονο στις αλλαγες μας.

* Racebelt: Ειναι μια ελαστικη ζωνη που τοποθετουμε το νουμερο μας. Ετσι, δεν χρειαζεται να το εχουμε πιασει με παραμανες πανω στην μπλουζα μας απο πριν. Το εχουμε σε αυτη τη ζωνη και απλα τη φοραμε

Σιγουρα υπαρχουν πολλα ακομη κομματια εξοπλισμου που μπορει να παρει ενας τριαθλητης για να τον βοηθησουν στον αγωνα, χωρις αυτα ομως να ειναι απαραιτητα απο την πρωτη μερα!

Δοκιμαστε το και ειμαι σιγουρος οτι θα «κολλησετε», οπως εγινε και με εμενα!